wtorek, 3 listopada 2015

Tort mega czekoladowy


Tort wyłącznie dla prawdziwych wielbicieli czekolady. Bardziej czekoladowego ciasta chyba nie da się zrobić, jest w nim aż 5 tabliczek gorzkiej czekolady! Tort należy do tych ciężkich i intensywnych w smaku. Zapraszam... :)


Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 200 g czekolady gorzkiej 
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do garnuszka wlać mleko i masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia masła. Dodać pokrojoną drobno czekoladę i mieszać, aż do jej roztopienia i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
Po przestudzeniu dodać jajka w całości oraz cukier. Wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Piec w 160 ºC do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu i przestudzeniu, przekroić na 3 części.

 Składniki na krem czekoladowy:

  • 2 puszki masy kajmakowej (1 puszka = 400 g), w temperaturze pokojowej
  • 250 g czekolady gorzkiej 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masę kajmakową umieścić w misie i rozpocząć miksowanie. Dodawać stopniowo roztopioną czekoladę (może być ciepła, lecz nie gorąca), cały czas miksując do otrzymania gładkiego kremu czekoladowego.

Blaty czekoladowe przełożyć kremem czekoladowym. Kremem ozdobić również boki i wierzch tortu. Schłodzić w lodówce.  
Tort można udekorować roztopioną czekoladą.
*przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com

1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie! Gratulujemy, robienie tortów z masy kajmakowej wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się niektórym wydawać. Naprawdę gratulujemy :)

    OdpowiedzUsuń