poniedziałek, 9 listopada 2015

Cannelloni z mielonym mięsem i szpinakiem




Cannelloni z mielonym mięsem i szpinakiem
/dla 4 osób/

Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki)
250g makaronu cannelloni
2 łyżeczki oregano
1 duża cebula
200g szpinaku mrożonego
1/4 szklanki mleka
700g przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
swieża bazylia
suszona papryka
300g mozzarelli
sól, pieprz

Farsz
Do misy włożyć mięso, dodajemy oregano, sól i pieprz. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć szpinak i dodać do mięsa. Mięso wymieszać dodając stopniowo mleko.

Sos
Do garnka wlać przecier pomidorowy, dodać wyciśnięty na prasce czosnek i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką i bazylią. Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.

Na dnie naczynia żaroodpornego wylać cienką warstwę sosu. Rurki nadziać farszem i ułożyć jedną warstwę w naczyniu. Polać resztą sosu i posypać startą mozzarellą. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piec w 180 stopniach przez 30 min. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 min.

Smacznego!
Pomysł zaczerpnięty z bloga Kwestia Smaku :)




1 komentarz: