wtorek, 24 listopada 2015

Lasagne bolognese




Lasagne bolognese
/na 5 osób/

Składniki


ok. 14 płatów lasagne

150 g startego parmezanu

1 cebula, posiekana w kostkę

1 marchewka, starta
150 g boczku lekko wędzonego, pokrojonego w kostkę
250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa wołowego
400 g passaty pomidorowej
1 szklanka białego lub czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu wołowego
sol, pieprz
oliwa

4 łyżki masła

3 łyżki mąki
600 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej

Sos boloński
Do większej patelni lub garnka wlać olej i zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę i obsmażyć. Następnie włożyć boczek i zarumienić. Później partiami dodawać mięso mielone i podsmażać aż zmieni kolor na brązowy.  Wszystko dokładnie wymieszać. 
Wlać wino i gotować przez ok. 4 - 5 minut. Dodać bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować i dodać passatę. Doprawić solą, pieprzem i gotować ok. 30 min aż mięso będzie miękkie.

Sos beszamelowy
W  garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Mleko wlewać porcjami, ważne aby cały czas energicznie mieszać aż sos będzie gładki. Zagotować i odstawić z ognia, dodać sól i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, polać sosem beszamelowym i ułożyć płaty lasagne. Następnie rozprowadzić sos boloński, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. I tak jeszcze 3 razy. Piec w 175 stopniach przez 45 minut. W połowie czasu pieczenia naczynie przykryć folią aluminiową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz