piątek, 12 grudnia 2014

Lasagne ze szpinakiem i prosciutto


Lasagne jest to rodzaj makaronu na bazie którego robi się różne zapiekanki, ale myślę, że każdy to wie :)  Dziś przygotowałam dla Was przepis na lasagne ze szpinakiem jako, że szpinak nie jest sam w sobie dość wyrazisty w smaku to warto go podkręcić innymi dodatkami.  Ja dodałam prosciutto, ricottę, sos pomidorowy doprawiony bazylią i wierzch posypałam mozzarellą.




Lasagne ze szpinakiem i prosciutto

płaty do lasagne ( podgotowany, tak aby delikatnie zmiękł)
750 g szpinaku mrożonego (należy go wcześniej rozmrozić)
100 g prosciutto (pokrojone w paski)
1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
3 ząbki czosnku (utarte)
200 g ricotty
150 g mozzarella
pomidory z puszki
bazylia, sól, pieprz
oliwa

Na patelni podsmaż cebulę, następnie dodaj szpinak, czosnek i smaż przez ok. 5-10 min. Dopraw solą, pieprzem i odstaw do przestygnięcia, a następnie wymieszaj z ricottą. Patelnię przeczyść i wlej pomidory z puszki, dopraw bazylia, a następnie dodaj prosciutto. Solą dopraw po dodaniu prosciutto bo może się okazać, że jest już wystarczająco słone. Kiedy sos się zagotuje zestaw z ognia.

Rozprowadź 1/3 sosu w naczyniu żaroodpornym, następnie połóż warstwę makaronu i 1/3 szpinaku. Powtórz tę czynność 2 razy, a górę posyp tartą mozzarellą. Lasagne piecz ok 30 min w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz