Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe jest idealne dla dużych łakomczuchów, jest bardzo słodkie! Składa się z trzech części lekkiego biszkoptu, wilgotnego ciasta kokosowego i kremu na bazie soku z brzoskwiń z cząstkami owoców. Jest dosyć pracochłonne, ale na pewno odwdzięczy się Wam smakiem. Zapraszam!
Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe
/na dużą blachę/
Biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oliwy
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli. Powoli dosypywać cukier i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i także wymieszać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
4 białka
1 szklanka cukru
20 dkg wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrem. Dodać wiórka i lekko wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w 170ºC.
Krem
4 żółtka
puszka brzoskwiń
budyń śmietankowy
1 kostka masła
1 łyżka cukru
Na soku z brzoskwiń ugotować budyń (dodać wody aby było 1 i 1/2 szklanki). W kubku utrzeć 4 żółtka z 1 łyżką cukru, dosypać budyń śmietankowy i 1/2 szklanki soku - wymieszać. Pozostałą 1 szklankę soku zagotować. Zdjąć z ognia, wlać żółtka z budyniem i zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć dodać wystudzony budyń i jeszcze ucierać na koniec dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać
Biszkopt przekroić na pół, położyć 1/2 kremu, placek kokosowy, krem i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki na noc.
Mmm, wygląda bardzo kusząco, takie egzotyczno-słoneczne :)
OdpowiedzUsuń