piątek, 26 grudnia 2014

Sernik Tradycyjny


Od lat na wszelkiego rodzaju świętach króluje u nas sernik, nie wyobrażam sobie bez niego żadnych świąt! Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat i jest najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam - ciężki i wilgotny... Zapraszam :)




Sernik Tradycyjny
/na dużą blachę/

Ciasto
4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 kostki margaryny palmy 
1 łyżka smalcu
6 żółtek
szczypta soli

kakao

Masa
1,20 kg sera
10 żółtek i 10 białek
2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
olejek cytrynowy
1 budyń śmietankowy na 1/2 litra mleka
bakalie (opcjonalnie)

Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto wyłożyć na blachę, podziurawić widelcem i posypać lekko kakao.

Ser przekręcić dwa razy przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, żółtka, budyń i wymieszać. Ubić białka i dodać do masy, na koniec dodać bakalie i zapach. Masę wylać na blachę wyłoną ciastem. Piec oko godziny w 180 stopniach.




1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda bajecznie, ta konsystencja... Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń