wtorek, 16 grudnia 2014

Pierniczki idealne



Uwielbiam zapach przyprawy piernikowej, wczoraj podczas pieczenia pierniczków zapach świąt roznosił się już po całym domu.Przepisów na pierniki wypróbowałam chyba z tysiąc, w tym roku w końcu udało znaleźć mi się ten idealny. Już na drugi dzień robią się delikatnie miękkie, a na trzeci myślę, że będą idealne do zjedzenia. 

Składniki 
/na ok. 40 pierniczków/
2 szklanki mąki
2 duże łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko
ok. 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Na początku wymieszać mąkę z miodem najlepiej nożem. Potem kolejno siekając nożem dodawać cukier, sodę, przyprawę piernikową, masło i jajko. Na koniec dodajemy część mleka i zagniatamy, aż ciasto będzie średnio twarde i gładkie (nie koniecznie będzie potrzebne, aż 1/3 szklanki mleka).
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5-1cm i wykrawamy foremkami pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 min. Po ostudzeniu możemy udekrować lukrem, czekoladą bądź gotowymi pisakami.  Po dekoracji najlepiej schowac pierniczki do pudelka lub sloika, aby mogły w spokoju zmięknąć. Na 3 dzien powinny być już idealnie miękkie :) Smacznego!


4 komentarze: