niedziela, 16 listopada 2014

Brownie z solonym karmelem


Amerykańskie ciasto bardzo bardzo czekoladowe. Lekko nie dopieczone i często kojarzone z zakalcem. Ciasto jest zwarte, wilgotne, intensywne w smaku. Jest bardzo proste do przygotowania. Nikt nie musi mnie długo na nie namawiać :) 



Ciasto:
200 g dobrej gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
Solony karmel:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 30%
3 łyżki masła
Sól

Ciasto
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a następnie mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 160 stopniach.

Karmel
Cukier zalewamy niewielką ilością wody. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy, aż zamieni się w bursztynowy karmel cały czas mieszając. Gotowy karmel zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i masło. Wstawiamy ponownie na ogień i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy szczyptą soli.

1 komentarz: