wtorek, 11 listopada 2014

Pierś z gęsi



11 listopad czyli Święto Marcina jest obchodzone w kilku regionach Polski. Tradycyjnie tego dnia jada się gęsinę. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek redukujących szkodliwy cholesterol. Jest to także miła odmiana od kurczaka czy schabowego. Mięso z tego przepisu jest bardzo aromatyczne, miękkie i skórka jest krucha. Ważne jest, aby mięso zamarynować dużo wcześniej wtedy jest jeszcze lepsze. Zapraszam :)



Składniki:
2 piersi z gęsi
4-5 ząbków czosnku
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
lubczyk

Skórkę piersi naciąć w romby. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz, trochę lubczyku i wymieszać. Natrzeć piersi marynatą i zostawić najlepiej na całą dobę. Zamarynowane mięso położyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (tłuszcz z gęsi wystarczy) i smażyć od strony skórki ok. 7 minut, a później przewrócić i smażyć jeszcze ok. 3 minuty. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem, który został na patelni i piec w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach ok. 25-30 min, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze ok. 5-10min.


1 komentarz:

  1. Jak to mówi przysłowie, najlepsza gęsina jest na Marcina)))
    Apetyczny kąsek))

    OdpowiedzUsuń