środa, 5 listopada 2014

Pancakes



Amerykańskie pancakes zna chyba każdy i chyba każdemu smakują. W internecie jest mnóstwo przepisów, ale ja długo szukałam idealnego przepisu dla siebie. Te pancakes są miękkie, pulchne i lekko słodkie. Najbardziej lubię oczywiście z syropem klonowym, ale podaje je także z sezonowymi owocami, czekoladą, bitą śmietaną albo po prostu same.


Pancakes
/ok.10 placuszków/

1 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

1 jajko
1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
1/4 szklanki oliwy

Mąkę przesiać i połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jajko, jogurt, oliwę i zmiksować na gładką masę mikserem. 
Patelnię najlepiej powlekaną rozgrzać z niewielką ilością oleju (później oleju już nie dodawać). Dużą łyżką wlać porcję ciasta i smażyć z obydwu stron. 
Smacznego!

2 komentarze: