środa, 25 czerwca 2014

Jagodzianki z kruszonką

Od dawna chodziły za mną jagodzianki... Wreszcie dziś kupiłam jagody  i o to są! Nieziemski zapach podczas pieczenia rozchodził się po całym domu. Trzeba pamiętać, że im lepiej wyrobione ciasto tym bułeczki będą bardziej miękkie. Można je zrobić też z truskawkami lub białym serem, a kruszonka dopełni ich smak :)




Jagodzianki z kruszonką
/z przepisu wychodzi ok. 25 bułek/

Ciasto
 1 kg mąki pszennej
100 g drożdży
1/2 szklanki mleka + 1/2 szklanki do zaczynu
1 szklanka cukru + 1 łyżka do zaczynu
7 żółtek
1/2 kostki margaryny + 1 łyżka masła
cukier wanilinowy
szczypta soli

Nadzienie
0,5 litra jagód
1 łyżka mąki
2-3 łyżki cukru

Kruszonka
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła


Składniki kruszonki rozetrzeć w misce.



Do misy pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, utarte żółtka z cukrem,  cukier waniliowy, mleko i zagnieść. Margarynę z masłem rozpuścić i dodać do ciasta i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Do misy wsypać jagody dodać mąkę i cukier i wymieszać. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte uformować bułeczki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 20 min do uzyskania rumianego koloru. Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz