Wielbicielką schabu nigdy nie byłam, bo za suchy albo bez wyraźnego smaku. Na szczęście trafiłam na ten przepis i już od paru lat jestem mu wierna :)Może wydaje się nieco "magiczny" tu przykryj tam odkryj, ale to naprawdę działa. Schab wychodzi dobrze doprawiony i co najważniejsze jest wilgotny. Zapraszam na wypróbowania!
1,5 kg schabu - posolić, doprawić papryką, pieprzem. Zostawić w lodówce na 24h.
3 litry wody
1/2 szklanki soli
2 łyżki cukru
2 lub 3 ząbki czosnku, pokrojone
pieprz - sporo, żeby woda była pieprzna
ziele angielskie - kilka ziaren
3-5 liści laurowych
papryka ostra
Wodę wlać do garnka i dodać wszystkie przyprawy. Wrzucić schab do wody, doprowadzić bez przykrycia do wrzenia, przykryć i gotować 15 minut. Wyłączyć na 15 minut. Włączyć ponownie, odkryć i doprowadzić do wrzenia - przykryć i gotować 5 minut. Wyłączyć. Zostawić w wodzie do wystygnięcia.
Czy tej soli do wody faktycznie tak dużo, nie będzie za słony?
OdpowiedzUsuńNie jest za słony to w końcu 1.5kg mięsa ;) Jeśli wolisz mniej słone dania możesz odrobine zmniejszyć ilość soli.
UsuńBędę robiła ten schabik na Święta, zastanawiam się tylko nad ilością soli w wodzie. Czy nie mięso nie wyjdzie za słone? Zmienić proporcje jeśli mój schab ma 1 kg ?
OdpowiedzUsuńIlosc soli zalezy od ilosci marynaty a nie od wielkosci miesa. Ale jesli lubisz mniej slone to rzeczywiscie mozna zmiejszyc ilosc soli. Pozdrawiam!
UsuńOk, troszkę mniej dam jednak. Poinformuję jak wyszło. Dzięki za inspiracje, w końcu może schab nie będzie "wiał nudą" :D
UsuńW takim razie czekam na opinie :)
Usuń