poniedziałek, 7 marca 2016

Pudding chia z mango


O zaletach nasion chia można by pisać godzinami. Dla mnie najważniejsze jest to, że zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, kwasów omega-3 oraz wysokiej wartości białko. Podobno to najzdrowsze nasiona na świecie! 



Pudding chia
/3-4 porcje/

Składniki:
4 łyżki nasion chia
1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
2 owoce mango
cukier lub jego zdrowy zamiennik stewia


Nasiona chia zalewamy mlekiem. Słodzimy wg. uznania i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, a najlepiej na całą noc (pamiętajcie, że stewia jest kilka razy bardziej słodka niż zwykły cukier).
Mango obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i blendujemy, aż powstanie gładki mus. Do naczynia wlewamy warstwę musu z mango i na to warstwę nasion chia. Smacznego!


2 komentarze: