Sałatka z
brokułem i fetą
1 brokuł
pół
opakowania sera feta
ok. 2 garści
ziaren słonecznika
Sos
czosnkowy
4 łyżki
jogurtu naturalnego
2 łyżki
majonezu
1-2 ząbki
czosnku
Do małej
miseczki dodać jogurt naturalny, majonez oraz czosnek przeciśnięty przez
praskę. Sos wymieszać i odstawić na bok. Do garnka wlać wodę, dodać sól
do smaku i zagotować. Wrzucić różyczki brokułu i gotować, aż brokuł zmięknie
(uważać, aby go nie rozgotować). Gotowy brokuł przecedzić na durszlaku i
pozostawić do ostygnięcia. Na małym gazie rozgrzać patelnie najlepiej teflonową
lub ceramiczną. Dodać słonecznik i prażyć go bez użycia oleju często mieszając.
Należy uważać aby go nie przypalić. Gotowy słonecznik odstawić na bok.
Do półmiska
dodać lekko rozdrobniony widelcem brokuł, następnie ser feta pokrojony w
kostkę, całość polać sosem czosnkowym i na koniec posypać prażonym
słonecznikiem. Można też wszystko wymieszać i nakładać taką pastę na kanapki.
Znam tą sałatkę. Jest pyszna i godna polecenia. Polecam
OdpowiedzUsuń