czwartek, 25 czerwca 2015

Tort poziomkowy


Jest to lekka i delikatna wersja tortu. W sam raz na upalne dni kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. 


Tort poziomkowy

Biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oliwy

Jajka całe ubić z cukrem do białości, dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżka. Na koniec dodać olej i wymieszać. Piec w 180 stopniach przez oko 25-30 minut.

Krem
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 szklanki mleka
1 kostka masła
1 litr poziomek lub truskawek

2 i 1/2 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować. Do 1/2 szklanki mleka wsypać budyń, wymieszać i wlać do zagotowanego mleka cały czas mieszając. Mieszać jeszcze przed chwile na ogniu, zdjąć i pozostawić do całkowitegostygnięcia (od czasu do czasu mieszając).
Masło utrzeć mikserem i dodać zimny budyń. Utrzeć na gładką masę.

Polewa
2 galaretki
3 szklanki wody ( wg. przepisu na opakowaniu powinno być w sumie 4, dajemy mniej aby galaretka była gęstsza)

Zagotować wodę, wlać do miseczki i wsypać galaretkę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu włożyć do lodówki. Czekamy aż będzie półpłynna (jeśli będzie zbyt gęsta nie wyleje nam się na tort)

Biszkopt przeciąć na pół. Jeśli lubicie mocno wilgotny to można nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i 1/2 łyżeczki cukru. Przełożyć kremem, posypać poziomkami, nałożyć drugi krążek i zrobić to samo. Torcik obkładamy folią aluminiową dookoła i wylewamy zgęstniałą galaretkę. 







1 komentarz: