Tym wpisem chciałam zachęcić wszystkich do robienia własnych przetworów. Zajmuje to na prawdę nie wiele czasu i jest banalnie proste, a ile razy zdrowsze od dżemu ze sklepu. W tym akurat przepisie zastosowałam cukier żelujący ze względy na to, że ostatnio nie mam zbyt wiele czasu by stać przy "garach" cały dzień. Dzięki temu wszystko zajęło mi może z godzinę.
Dżem truskawkowy
3 kg truskawek
500 g cukru żelującego
Do garnka wrzucić umyte i obrane truskawki. Zależnie od tego czy chcemy mieć kawałki owoców w dżemie truskawki ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków, jeśli chcemy gładki to miksujemy blenderem. Następnie wsypać cukier żelujący, dokładnie wymieszać. Gotować przez 3 minuty cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, zebrać pianę łyżką, Gorący dżem nałożyć do umytych i suchych słoików i natychmiast zakręcić. Smacznego :)
mam mega słabość do domowych przetworów. domowy dżem mogłabym jeść prosto ze słoika :D
OdpowiedzUsuńTruskawkowy najlepszy <3
UsuńIle wychodzi tego dżemu z 3 kg truskawek?
OdpowiedzUsuńok. 10 słoiczkow takich po koncetracie pomidorowym czy musztardzie.
UsuńWyśmienity dżem (:
OdpowiedzUsuń