czwartek, 19 marca 2015

Ciasto marchewkowe 2


To już drugi przepis na ciasto marchewkowe na moim blogu. Lubie eksperymentować i cały czas szukam czegoś nowego. Wilgotne, miękkie i bardzo aromatyczne. Krem zastąpiłam polewą z białej czekolady jeśli jednak macie odrobinę więcej czasu zapraszam do drugiego przepisu klik. Możecie je też posypać cukrem pudrem albo po prostu zostawić bez niczego, jest równie pyszne. Uwaga, ciasto znika w zastraszającym tempie! :)




Ciasto marchewkowe
/na dużą blachę/

4 całe jajka
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka oleju
1/3 szklanki soku ananasowego (ja użyłam takiego z kartonu)
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

3 tabliczki czekolady białej


Jaja ucieramy z cukrem mikserem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej i sok ananasowy, mieszamy do gładkiej masy. Na koniec dodajemy marchew i orzechy i znów mieszamy. Gotową masę wykładamy do wyłonej papierem blachy. Pieczemy w 190 stopniach przez oko 45 min (do suchego patyczka).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostygnięte już ciasto polewamy gotową czekoladą.

Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Wspaniałe marchewkowe ciasto i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pięknie wygląda:) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przeuroczo. Biały wierzch super komponuje się z pomarańczowobrązowym środkiem :) Warto wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń