wtorek, 10 lutego 2015

Faworki


Z racji tego, że tłusty czwartek lada moment czas zrobić zapasy :) Przepisów na faworki w internecie znajdziemy mnóstwo, ja sama wypróbowałam ich na prawdę sporo. Są złote i bardzo kruchutkie. Polecam :)




Składniki

0.5 kg mąki
5 żółtek
szczypta soli
łyżka spirytusu
pół kubka śmietany
kg smalcu do smażenia
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka, sól, spirytus i tyle śmietany, aby otrzymać dosyć twarde ciasto (podobne do pierogowego). Dobrze wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy śmietany. I teraz najważniejsze - ciasto mocno uderzamy wałkiem, aż pojawią się na nim pęcherzyki (15-30min). Ma to na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza. Ciasto rozwałkowujemy, składamy i bijemy wałkiem itd. Następnie część ciasta rozwałkować bardzo cieniutko i wykrawać długie prostokąty. Każdy pasek rozcinamy wzdłuż pośrodku i przez nacięcie przewijamy jeden koniec. Faworki smażyć w głębokim tłuszczu. na złoty kolor. Pudrujemy jeszcze ciepłe. Smacznego!




1 komentarz:

  1. No właśnie szukam od dawna przepisu, z którego wyjdą kruchutkie, rozpływające się w ustach faworki... Może to będzie waśnie TEN?
    Muszę wypróbować...

    OdpowiedzUsuń