środa, 7 stycznia 2015

Pasztet domowy



Nie ma to jak prawdziwy, zdrowy, domowy pasztet. Od wielu lat moja mama piecze go na święta i ten przepis jest właśnie od niej. Jest bardzo wyrazisty w smaku, a co najważniejsze nie jest suchy. Mam nadzieje, że Wam też przypadnie do gustu :)




Pasztet domowy

1/2 kg wieprzowej karkówki
1/2 kg wieprzowej łopatki
1/2 kg podgardla
1/2 kg wołowina (karczek lub pręga)
1/2 kg kurczaka lub indyka (np. udko)
15 dkg wątróbki
1/2 bułki
5-6 jajek
oszczyzna (pietruszka, marchewka, seler, 2 cebule)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 małej gałki muszkatowej (zetrzeć na tarce na drobnych oczkach)
sól, pieprz


Mięso gotować w bardzo małej ilości wody z liściem laurowym, zielem, włoszczyzną i 2 łyżeczki soli. Jak mięso będzie miękkie wrzucić wątróbkę, cebule i gotować jeszcze przez 10 min. Mięso wyjąć, a w tym wywarze namoczyć 1/2 bułki. Mięso skręcić 3 razy razem z bułką, dodać 1/2 gałki, pieprz, żółtka. Wszystkdobrze wyrobić, jeśli pasztet będzie suchy dolać wywar. Na koniec dodać ubite białka i jeszcze wyrobić. Długą brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę do 2/3 wysokości blachy. Piec 45 - 60 min. aż pasztet będzie złocisty. Smacznego!


1 komentarz: