niedziela, 4 stycznia 2015

Pierś z kaczki


Witam w Nowym Roku ! Chciałam życzyć wszystkim dużo pięknych chwil i dużo pysznego jedzenia :)

Zawsze wzbraniałam się przed przygotowaniem kaczki. Nasłuchałam się, że bardzo trudno ją dobrze przygotowaćotóż wcale nie. Wystarczy dobry przepis, którym dziś chciałam się z Wami podzielić. Jest to pierś kaczki zamarynowana w jabłkach i rozmarynie, wstępnie podsmażona na patelni, a dokończona w piekarniku. Podana z buraczkami na ciepło z sosem musztardowym i opcjonalnie z ziemniaczanym puree (które ja dzisiaj pominęłam).



Pierś z kaczki
(na 4 osoby)

Składniki
4 piersi z kaczki ze skórką
1 łyżka masła
1 kieliszek czerwonego wina
1 jabłko
pieprz, sól
rozmaryn
oliwa

Skórę na piersi z kaczki lekko nacinamy. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, oraz startym jabłkiem. Odstawiamy na noc do marynowania.
Zamarynowane piersi smażymy około 7 minut na patelni bez tłuszczu do zarumienienia, zaczynając od strony ze skórą, a następnie na ok. 2 - 3 minuty przewracamy na drugą stronę. Usmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy
pokrywką i pieczemy w temperaturze 200oC przez około 15 minut. W trakcie pieczenia dolewamy do mięsa kieliszek czerwonego wina. Gotowe mięso kroimy w plastry, przekładamy z powrotem do naczynia i pieczemy jeszcze przez kolejne 10 minut.


Buraki

Składniki:
5 średniej wielkości  buraków
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka mąki
sól, cukier
połowa cytryny

Buraki gotujemy do miękkości, następnie obieramy i ścieramy na tarce. W rondelku rozpuszczamy masło i robimy na nim zasmażkę z 1 łyżeczki mąki, dodajemy starte buraki i przyprawiamy solą, łyżeczką cukru, sokiem z połowy cytryny. Chwile dusimy.


Sos do buraków

Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka śmietany 18%

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy obie musztardy oraz śmietany. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewamy sosem uduszone buraczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz