Kto wyobraża sobie święta Wielkanocne bez babki? Ja nie :) Pyszna, maślana i bardzo wilgotna. Suche babki zdecydowanie nie są w moim guście. Przepis jest dość specyficzny bo nie macie podanej dokładnej ilości składników tylko tyle ile zaważy 6 jaj tyle bierzemy pozostałych składników. A i mam do niej sentyment bo jest to pierwsze ciasto jakie upiekłam jako dziecko sama od a do z. Zapraszam!
Babka wielkanocna
/na dużą foremke/
Składaniki:
ile zaważy 6 nie dużych jaj (ze skorupką)
tyle masła
tyle mąki (pół ziemniaczanej, pół pszennej)
tyle cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
cukier puder do posypania
(np. jeśli jajka zaważyły nam 350g to dajemy 350g masła, 350g mąki itd.)
Utrzeć masło z cukrem, dodać po 1 żółtku, następnie mąkę z proszkiem dopieczenia. Ubić białka na sztywno i dodać do masy - mieszać delikatnie łyżką, na koniec sok z cytryny. Piec w temperaturze 170-180 stopni do suchego patyczka.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŁadniutka))
OdpowiedzUsuńSuper wyrośnięta baba :) Bardzo apetyczne wygląda!
OdpowiedzUsuńBabka bardzo smakowita, taka puszysta.
OdpowiedzUsuńMam kilka pytań co do tego przepisu jako że jest bardzo niejasno z konstruowany a bardzo chciałabym zrobić tę babkę gdyż wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń"Dodać po 1 żółtku" - mam dodać wszytkie żółtka po prostu pojedynczo czy tylko jedno żółtko? Jeśli tylko jedno to co z resztą?
"Ubić na sztywno" - co mam ubić na szywno? To wszystko co już wrzuciłam do miski czy 6 białek?
Dodac po 1 zoltku tzn dodac wszystkie pojedynczo.
OdpowiedzUsuń"Ubić białka na sztywno i dodać do masy "- jest wyraznie napisane ubic BIALKA na sztywno czyli same bialka. Na sztywno w sensie po przekreceniu miski do gory nogami maja zostac w tej misce.