Przepis dla tych, którzy lubią serniki delikatne i rozpływające się w ustach. Ciasto jest na kruchym spodzie, a na wierzchu słodka i mięciutka pianka z białek. Dość popularny placek, ale jeśli nie macie dobrego przepisu polecam ten.
I najważniejsze, życzę wszystkim zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej Nocy!
Sernik z rosą
/na dużą blachę/
Ciasto na spód
3 łyżki cukru
200 g margaryny
1 jajko + 2 żółtka
2 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kakao do posypania
Wszystkie składniki razem zagnieść, rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posypać samo dno kakaem.
Sernik
2 jajka całe + 4 żółtka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 budynie ( 1 śmietankowy + 1 waniliowy)
2 szklanki mleka
1 kg sera (zwykły twaróg 2-krotnie zmielony)
1 cukier wanilinowy
Jajka z cukrem + cukier wanilinowy ubić do białości, dodać 2 budynie + 1/2 szklanki oleju. Dodać ser i mleko (sernik będzie płynny). Wlać go na blachę wyłożoną ciastem. Włożyć do gorącego piekarnika 180 stopni i piec ok. 1 godz. Gdy sernik będzie lekko rumiany wyłożyć pianą i piec 15 minut.
Piana
Pozostałe 6 białek ubić na sztywno, dodać 1 szklankę cukru + szczyptę soli i dalej ubijać.
ukochany klasyk sernikowy!
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja!
Dziękuje i nawzajem! :)
Usuń