sobota, 4 kwietnia 2015

Sernik z rosą



Przepis dla tych, którzy lubią serniki delikatne i rozpływające się w ustach. Ciasto jest na kruchym spodzie, a na wierzchu słodka i mięciutka pianka z białek. Dość popularny placek, ale jeśli nie macie dobrego przepisu polecam ten. 

I najważniejsze, życzę wszystkim zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej Nocy!



Sernik z rosą
/na dużą blachę/

Ciasto na spód
3 łyżki cukru
200 g margaryny
1 jajko + 2 żółtka
2 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kakao do posypania

Wszystkie składniki razem zagnieść, rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posypać samo dno kakaem.

Sernik
2 jajka całe + 4 żółtka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 budynie ( 1 śmietankowy + 1 waniliowy)
2 szklanki mleka
1 kg sera (zwykły twaróg 2-krotnie zmielony)
1 cukier wanilinowy



Jajka z cukrem + cukier wanilinowy ubić do białości, dodać 2 budynie + 1/2 szklanki oleju. Dodać ser i mleko (sernik będzie płynny). Wlać go na blachę wyłożoną ciastem. Włożyć do gorącego piekarnika 180 stopni i piec ok. 1 godz. Gdy sernik będzie lekko rumiany wyłożyć pianą i piec 15 minut.

Piana
Pozostałe 6 białek ubić na sztywno, dodać 1 szklankę cukru + szczyptę soli i dalej ubijać.



2 komentarze: