poniedziałek, 14 grudnia 2015

Krewetki po tajsku w mleczku kokosowym


Krewetki po tajsku danie tak aromatyczne, że podczas gotowania cudny zapach roznosił się po całym domu. Zapraszam wszystkich, którzy lubią pikantne i orientalne smaki.


Krewetki po tajsku w mleczku kokosowym
dla 2 osób
  • ok. 300 g krewetek
  •  1 mała puszka mleczka kokosowego lub 1/2 dużej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 świeżej łodygi trawy cytrynowej 
  • 2 cm korzenia imbiru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki oleju
  • ryż ewentualnie

Do garnka lub misy wrzucić posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i skórkę z limonki, wyciśnięty sok z limonki, trawę cytrynową i olej. Wrzucić także krewetki, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 min.
Na rozgrzaną patelnie wylać krewetki wraz z całą marynatą. Podsmaż chwile i dodaj mleczko kokosowe. Smażyć, aż mleczko trochę odparuje. Można podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz