niedziela, 10 sierpnia 2014

Tiramisu

Przepisów na tiramisu znam mnóstwo, ale myślę, że wybrałam jeden z lepszych :) Jest to deser składający się z nasączonych kawą biszkoptów i przełożonych kremem z serka mascarpone. Podaje się je mocno schłodzone i jest idealne na upalne dni. Bardzo polecam :)


Tiramisu

6-7 łyżek amaretto
4 jajka
2/3 szklanki cukru
500 g serek mascarpone
2 paczki długich biszkoptów
kakao dobrej jakości (niesłodzone)

Ubić żółtka z cukrem, dodać serek oraz pianę z 2 białek. Biszkopty nasączyć mieszanką kawy i alkoholu. Ułożyć biszkopty na blasze i przykryć połową kremu. Na to biszkopty i znów krem. Posypać troszkę kakao. Wstawić do lodówki na 4 godziny i mocno posypać kakao.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Twoje wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy moglabym wiedziec na jaka ta jest blache?

      Usuń
    2. ja robiłam na blasze 28x23 cm. Zalezy od tego ile biszkoptów bedziesz mieć w paczce :)

      Usuń