niedziela, 13 lipca 2014

Szarlotka "sypana"

Szarlotka bez gniecenia ciasta, bez miksera, bez ucierania! Przepis na tę szarlotkę wydaję się niewiarygodny, ale jeszcze bardziej zachęciło mnie to do wypróbowania tego ciasta. Zaskoczyło mnie również to, że szarlotka wychodzi na prawdę przepyszna! Idealny placek dla leniuchów :) Zachęcam Was do spróbowania! 




Szarlotka
/na małą tortownicę 23 cm/

Składniki:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki masła
pół łyżeczki cynamonu
2 cukry wanilinowe (jeśli duży to jeden)
6-8 kwaśnych jabłek
tłuszcz do blachy


Masło włożyć na pół godziny do zamrażalnika, aby było dobrze schłodzone. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać. Bardzo dokładnie wymieszać mąkę, cukier, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Mieszankę podzielić na 2 części. Jedną połowę wysypać do posmarowanej tłuszczem tortownicy, na to zetrzeć na grubych oczkach 1/3 kostki masła ( tak aby równomiernie pokryć suchą mieszankę) i  wyłożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć drugą połowę suchej mieszanki i na to zetrzeć pozostałą 1/3 kostki masła. Ciasto wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 50 min. Wyjąć z piekarnika dopiero po 10 min od jego wyłączenia. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów śmietankowych. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz