Kruche z rabarbarem
/na dużą blachę/
Kruche
4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 kostki margaryny palmy
1 łyżka smalcu
6 żółtek
szczypta soli
Masa
ok. 1/2 kg rabarbaru
3/4 szklanki cukru pudru
cynamon
Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, podziurawić widelcem. Pokrojony rabarbar w cienkie plasterki wyłożyć na ciasto, posypać cukrem pudrem i cynamonem, nierównomiernie pokryć resztą ciasta. Piec w około 200 stopniach przez 40-50 min (aż góra będzie zarumieniona).
:)
OdpowiedzUsuńczy do ciasta potrzebny jest smalec?
OdpowiedzUsuńNie jest to konieczne, moze byc z sama margaryna :)
Usuń