poniedziałek, 12 maja 2014

Kruchy z rabarbarem

Bez wątpienia placek z rabarbarem jest jednym z moich ulubionych. Przywołuje same najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego też kruchy z rabarbarem będzie pierwszym przepisem na moim blogu. Smacznego!



Kruche z rabarbarem
/na dużą blachę/

Kruche
4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 kostki margaryny palmy 
1 łyżka smalcu
6 żółtek
szczypta soli

Masa
ok. 1/2 kg rabarbaru
3/4 szklanki cukru pudru
cynamon

Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, podziurawić widelcem. Pokrojony rabarbar w cienkie plasterki wyłożyć na ciasto, posypać cukrem pudrem i cynamonem, nierównomiernie pokryć resztą ciasta. Piec w około 200 stopniach przez 40-50 min (aż góra będzie zarumieniona).




3 komentarze: