poniedziałek, 19 maja 2014

Ciasteczka amoniaczki

Kolejny przepis kojarzący się z moim dzieciństwem. Bardzo kruche ciasteczka amoniaczki, przepis mojej mamy. Ciastka smakują zupełnie inaczej niż po sodzie czy proszku do pieczenia. Najlepiej smakują po 2 dniach (muszą skruszeć) choć u mnie nie jest to możliwe bo połowy ciastek już nie ma... Smacznego!



Ciasteczka amoniaczki

1 kg mąki
7 żółtek + 1 całe jajko
1 kostka masła
2 łyżeczki amoniaku
1 szklanka śmietany 36%
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
gruby cukier do dekoracji

Mąkę z masłem posiekać. Żółtka z cukrem utrzeć, dodać do mąki + resztę składników i zagnieść. Rozwałkować na 0,5 cm. Ciasteczka posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w ok. 180 stopniach, aż będą zarumienione. Smacznego!








1 komentarz:

  1. jo, ciekierap, co tam, ciastka wygladaja smacznie, i pewnie tak samo smakuja. wpadaj z wypiekami do nas!!!

    OdpowiedzUsuń