wtorek, 19 lipca 2016

Przepis na kociołek


Kociołek jest to garnek żeliwny, który wstawia się w palenisko lub nad nim zawiesza na trójnogu. To danie ma też inne nazwy prażonka, pieczonka, duszonka zależy od regionu. Ważne jest to aby kociołek wstawiać w żar, płomienie nie mogą dostawać do garnka bo wszystko nam się natychmiast spali. A wy znacie takie danie? Może macie jakiś swój super przepis i się ze mną podzielicie?




Kociołek
8 liści kapusty
800 g karkówki, pokrojonej w kostkę
200 g boczku, pokrojonej w kostkę
5 dużych cebul, pokrojonych 
1,5 kg ziemniaków, pokrojonych w plasterki
sól, pieprz

1. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty.
2. Składniki układamy warstwami: ziemniaki, cebule, mięso.Wszystko dobrze przyprawiamy solą i pieprzem. I tak układamy kilka warstw, aż zapełnimy kociołek.


3. Kociołek ustawiamy w żarze. Taki kociołek gotuje sie ok. 1.5- 2h. 
4. Smacznego!





4 komentarze:

  1. Hmmm, a czy takie mięso surowe włożone do kociołka nie jest twarde ?
    Może lepiej je podpiec na patelni ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest twarde, jest pyszne i mięciutkie. Po to własnie stoi w żarze przez prawie 2h.

      Usuń
    2. dokladnie tak jest tez mam taki kociolek i jedzenie jest calkiem lepsze w smaku niz z patelni mieso kruche delikatne soczyste polecam taki kociolek jesli masz tylko miejsce na podworku rewelacyjna sprawa a do tego radosc przyrzadzania potrwa w kilka osob i swietne spedzenie czasu.

      Usuń
  2. Zakupilem na allegro Z Polskiej firmy ,producenta żeliwnych kociołków,8 litrowy(ważne ,bo moim zdaniem mniejszy,to tylko dla 2-3 osob).Zakupilem nie emeliowany od wewnątrz(to też ważne ,po czasie kiedy myjemy i wogóle zuzycie emalia ,,lubi"odprysnąć.A póżniej jedziemy,mały płomień nie zaszkodzi,w moim nic się nie przypaliło-1godz.40 min,mięciuchne.7 dorosłych osób się najadło i spora porcja została.Aha Wnętrze wysmarowałem mocno olejem jadalnym dopiero na to liscie kapusty,no i pozostale mięsko o.5kg,ziemniaki u mnie 1 kg,boczek0.5kg.kielbasa 30-dkg,cebula,czosnek-ja dawałem niedzwiedzi,oczywiscie sol ,pieprz,dawałem też kapustę pokrojoną w kostkę.Smacznego.20.07.2017.Tedeusz.

    OdpowiedzUsuń