sobota, 30 lipca 2016

Mizeria z curry na zimę


Jeśli lubicie przyprawę curry tak jak ja to z pewnością ta zimowa sałatka przypadnie Wam do gustu. Mizerii nie trzeba pasteryzować.


Mizeria z curry 
/ok. 17 słoików 250 ml/

Składniki:
3 kg ogórków (nie obranych, pokrojonych w plasterki)
1 kg cebuli (pokrojonej w piórka)
3 łyżki soli

Ogórki i cebule wymieszać w misce, posolić i odstawić na 30 min. Następnie odcedzić.

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki  na zalewę wymieszać w dużym garnku i zagotować. Następnie do gotującej się zalewy dodać odcedzone ogórki i ponownie zagotować. Gotującą się zalewę nakładać do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5 min (wtedy mamy pewność, że słoik złapie). Gotowe  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz