piątek, 20 marca 2020

Kotlety mielone


Dzisiaj klasyka. Kotlet mielony, typowy polski obiad i ulubiony mojego męża. Najprostszy przepis z możliwych, wyjdzie każdemu :)

0,5 kg mięsa mielonego (np. z szynki, ja dziś robiłam z łopatki i tez wyszły pyszne)
1 sucha bułka
1 jajko
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
woda do namoczenia bułki
bułka tarta do obtoczenia
olej lub smalec do smażenia 




Bułkę zalać wodą, odstawić na ok. 10 min. Do misy włożyć mięso mielone, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrobić, im dłużej tym lepiej. Następnie uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej. Obsmażyć z dwóch stron. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz