środa, 11 października 2017

Pasztet z selera i pieczarek




Przepis na idealny pasztet z selera i pieczarek


2 duże selery - starte na grubych oczkach
400 g pieczarek
2 duże cebule
4 ząbki czosnku 
szklanka wody
3 jajka
1,5 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

Pokrojone pieczarki dusimy na patelni na oleju. Seler, cebule i czosnek ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w mikserze i dusimy w garnku na oleju. Dodajemy wodę i dusimy tak, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pieczarki i gotujemy tak, aż odparujemy całą wodę. Odstawiamy garnek do ostygnięcia. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 
Następnie dodajemy żółtka, zmielone płatki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do całej masy - delikatnie mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. 
Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz