piątek, 27 stycznia 2017

4 sosy do jajek na twardo


Cztery różne sosy do jajek na twardo.

1. Sos polski
/składniki na 2 porcje/

2,5 łyżki majonezu
1,5 łyżki gęstej śmietany
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka chrzanu
pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Obrane jajka przekroić na pół,wyjąć żółtka. Żółtko utrzeć z czosnkiem, chrzanem i majonezem na gładki sos, dodać śmietanę, usiekany szczypiorek i drobno posiekane białko z jajka. Przykryć i lekko schłodzić.


 2. Sos bazyliowy
/składniki na 2 porcje/

1/2 szklanki drobno usiekanych listków bazylii
1/4 szklanki startego parmezanu
1/4 szklanki masła
1/4 szklanki orzeszków piniowych
4 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę
1,5 łyżki oliwy

Masło utrzeć na pianę i cały czas ucierając dodawać stopniowo czosnek, bazylię, orzeszki piniowe, parmezan i oliwę. Utrzeć gęsty sos, lekko schłodzić (ja na koniec zblendowałam na gładką masę).



3. Sos rosyjski
/składniki na 2 porcje/

1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka gęstego jogurtu
1 łyżka majonezu
1/2 czerwonej papryki i 1/2 żółtej
2 łyżki usiekanego szczypiorku
4 - 5 kropli tabasco
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
łyżeczka musztardy chrzanowej

Umytą pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w drobniutką kostkę. Musztardę utrzeć z tabasco, mieloną papryką, wymieszać ze śmietaną, jogurtem i majonezem, szczypiorkiem i papryką. Lekko schłodzić.



4. Sos serowy- na słodko, nie każdemu może przypaść do gustu :)
/składniki na 2 porcje/
100 g twarogu
50 g sera pleśniowego (rokpol, canzona)
sok z 1 cytryny
1 łyżka konfitury z borówek
1/4 szklanki lekkiego bulionu lub wody
łyżka konfitur do przybrania
kilka gałązek koperku

Wszystkie składniki zblendować na gładką jednolitą masę, schłodzić, udekorować borówkami i koperkiem.



1 komentarz: