czwartek, 6 października 2016

Prosty przepis na nalewke z czeremchy


Czeremchówka idealna nalewka na zimne, jesienne wieczory.  Ma podobne właściwości do nalewki z bzu czarnego. Świetnie sprawdza się w przeziębieniach, infekcjach górnych dróg oddechowych z kaszlem. Czeremcha rośnie praktycznie wszędzie wystarczy się tylko dobrze rozejrzeć na polach, łąkach a także między blokowiskami.


źródło: http://www.swiatkwiatow.pl/

Nalewka z czeremchy ma migdałowy smak i aromat co mi akurat bardzo pasuje. Spowodowane jest to zawartością amigdaliny w nasionach, dlatego też nie trzymamy owoców w spirytusie dłużej niż dwa tygodnie ponieważ może wydzielić się z nasion kwas pruski (tak samo jest gdy robimy nalewkę z np. wiśni).

Przepis:
Owoce czeremchy należy przebrać i obrać szypułki. Wrzucić do dużego słoja zasypać cukrem (ja na ok. 2 kg owoców biorę 1 szklankę cukru). Zalać spirytusem tak, aby pokrył on wszystkie owoce. Pozostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie odcedzić owoce i powstałą nalewkę przelać do butelek.




1 komentarz:

  1. mam 3 krzaki czeremchy i nalewke też co roku robię, ma super smak i kolorek

    OdpowiedzUsuń