wtorek, 5 kwietnia 2016

Boeuf Stroganow


Boeuf Stroganow jest to popularny w Polsce gulasz wołowy zwany Strogonowem. Bardzo aromatyczny i sycący. Przepis pochodzi od mojej mamy. Zapraszam!



Boeuf Stroganow
/na ok. 5 osób/

0.5 kg wołowiny (karczek lub pręga)
0.5 kg pieczarek
25 dkg cebuli
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
2 średnie ogórki konserwowe
papryka słodka  i ostra
liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
olej do smażenia


Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, aż się zarumieni. Posolić i popieprzyć. Wrzucić do garnka, dodać ok. 2 szklanki gorącej wody i gotować. Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i dodać do mięsa. Cebule pokrojoną w piórka zeszklić, dodać koncentrat i chwile razem smażyć. Przełożyć do mięsa i pieczarek. Dodać liść laurowy, ziele. Gotować, aż mięso będzie miękkie (jeśli gulasz w trakcie gotowania będzie zbyt gęsty należy dodać wody tak aby miał konsystencje gęstego sosu). Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki i przyprawić papryka, pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 5 min. Podawać z chlebem. Smacznego!




1 komentarz: