sobota, 16 stycznia 2016

Ryba w sosie jogurtowym


Ryba w sosie jogurtowym jest to specjał kuchni indyjskiej. Danie bardzo aromatyczne, wyraziste i pikantne. Wielbicielem ryb nigdy nie byłam, ale ta zdecydowanie przypadła mi do gustu. 


Ryba w sosie jogurtowym

500 g filetów ryby morskiej bez ości
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 cebula
korzeń imbiru (4 cm)
2 papryczki ostre zielone
1/2 pęczka kolendry
4 łyżki mąki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 szczypta mielonego cynamonu
1 szczypta mielonego kardamonu
1 szczypta mielonych goździków
1 liść laurowy
sól do smaku
ryż basmati

Filety rybne pokroić w dużą kostkę, natrzeć papryką ostrą, kurkumą oraz solą i marynować 1 godzinę. Oprószyć mąką, zrumienić z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju i przełożyć na talerz. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelnie wlać pozostały olej, wsypać cebulę i smażyć. aż zmięknie. Dodać starty na tarce imbir, smażyć 1 minutę, a następnie posolić, przyprawić liściem laurowym, papryczkami drobno pokrojonymi, cynamonem, kardamonem i goździkami. Po 15 sekundach wlać jogurt. Zestawić sos z ognia, dokładnie zmiksować i ponownie zagotować. Połączyć z rybą i sosem spod smażenia. Dusić ok. 5 - 7 minut pod przykryciem na małym ogniu. Kolendrę drobno posiekać i posypać nimi gotowe danie. Podawać na gorąco z ryżem basmati.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz