poniedziałek, 11 stycznia 2016

Bruschetta caprese



Bruschetta caprese jest to tradycyjna włoska przystawka. Grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii.


Bruschetta caprese
1 duża bagietka
2 kulki mozzarelli
10-15 pomidorków koktajlowych
12 oliwek
2-4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii
1 łyżeczka oregano
sól do smaku

Bagietkę pokroić i zrumienić w tosterze, na patelni lub w piekarniku. Ząbek czosnku obrać, przekroić na pół, natrzeć nim chrupiące kromki pieczywa i polać oliwą. Pomidorki pokroić na ćwiartki, możzarelle i oliwki w plastry, wymieszać z oregano i solą, następnie ułożyć na bagietce. Całość udekorować listkami bazylii.

1 komentarz:

  1. bardzo lubie :)
    tutaj , : http://krzywakromeczka.blogspot.com/2015/09/bruschetta.html

    podsylam moja wersje :)

    OdpowiedzUsuń