wtorek, 20 grudnia 2016

Kruche ciasteczka ślimaczki


Przepis na bardzo kruche i pyszne ciasteczka ślimaczki.
Ciasteczka ślimaczki

700 g mąki 

3 żółtka (białka zostawic do posmarowania ciastek)
100 g smalcu
100 g margaryny Kasi
200 g masła
1/2 szklanki śmietany 18%
30 g drożdży świeżych
łyżeczka cukru 
cukier gruby kryształ do dekoracji

W garnku podgrzać śmietanę tak aby była ciepła, nie gorąca!, Rozgnieść w niej drożdże, dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli odstawić aż zaczną pracować. Mąkę przesiać, dodać  smalec, masło, margarynę i pokroić.


Następnie dodać żółtka i pracujące drożdże ze śmietaną. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować ślimaczki. Posmarować białkiem i posypać cukrem.


Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 - 20 minut, aż będą rumiane.







1 komentarz:

  1. Można byłoby schrupać całą blachę i nie poczułoby się, że się coś zjadło! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń