Przepis na bardzo kruche i pyszne ciasteczka ślimaczki.
Ciasteczka ślimaczki
700 g mąki
3 żółtka (białka zostawic do posmarowania ciastek)
100 g smalcu
100 g margaryny Kasi
200 g masła
1/2 szklanki śmietany 18%
30 g drożdży świeżych
łyżeczka cukru
cukier gruby kryształ do dekoracji
W garnku podgrzać śmietanę tak aby była ciepła, nie gorąca!, Rozgnieść w niej drożdże, dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli odstawić aż zaczną pracować. Mąkę przesiać, dodać smalec, masło, margarynę i pokroić.
Następnie dodać żółtka i pracujące drożdże ze śmietaną. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować ślimaczki. Posmarować białkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 - 20 minut, aż będą rumiane.
Można byłoby schrupać całą blachę i nie poczułoby się, że się coś zjadło! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/