Bardzo prosty przepis na keks świąteczny!
Keks świąteczny
/składniki na dwie blachy keksówki/
3 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
250 g masła (rozpuścić wcześniej)
7 żółtek i 3 całe jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rodzynek
100 g migdałów
100 g kandyzowanych skórek z pomarańczy
100 g figi
olejek arakowy
szczypta soli
7 żółtek i całe jaja utrzeć mikserem z cukrem. Do tego wlać rozpuszczone masło i jeszcze ubijać. Dodać parę kropel olejku arakowego. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pokrojone bakalie. Blachę posmarować masłem, oprószyć bułką i wlać gotową masę. Piec w 170 stopniach około 1 godzinę do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz