czwartek, 3 grudnia 2015
Orzechowe roladki
Orzechowe roladki
Na ciasto:
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 jajka
100 g cukru
Na masę:
150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
2 czubate łyżki cukru
5 łyżek gęstej śmietany
cukier wanilinowy
Ubić białka z połową cukru (najlepiej białka najpierw ubijać same, a później dodawać cukier). W osobnej misie ubić żółtka z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Masy połączyć z mąką, mąką ziemniaczaną, solą i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto i rozprowadzić. Piec ok. 10 min. Po wyjęciu na cieście położyć wilgotną ściereczkę i zwinąć zdejmując papier.
Na masę cukier utrzeć ze śmietaną i cukrem wanilinowym, wymieszać z orzechami. Ciasto rozwinąć, wyjąć ściereczkę i cienko posmarować masą. Ścisło znów zwinąć, owinąć w folię i włożyć do lodówki. Po wyjęciu pokroić w plasterki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam takie rolady, wygląda bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie! ale muszę się przyznać, że jeszcze nigdy żadna rolada mi nie wyszla, to znaczy nie udało mi się normalnie zwinąć ciasto :D chyba mam po prostu krzywe ręce :)
OdpowiedzUsuńMyśle, że to nie wina Twoich rąk :) sprobuj wg tego przepisu, powinno sie udać i koniecznie wyprobuj trik z mokrą ściereczka :)
Usuń