Ciastka orzeszki to jeden ze smaków dzieciństwa. Zawsze trzeba było się naprosić żeby mama je zrobiła bo niestety jest z nimi dość dużo pracy. Moja forma jest już bardzo stara, ale bez problemu można taką kupić w internecie. Zapraszam do wypróbowania!
Orzeszki
1/2 kg mąki
1/2 szklanki śmietany
1 kostka margaryny (w temp. pokojowej)
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki octu
Wszystkie składniki razem zagnieść.
Formować małe kuleczki i ułożyć w formie bardzo dobrze rozgrzanej. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
Krem
2 jajka + 1 żółtko
300 g masła
8 łyżek cukru pudru
olejek waniliowy, arakowy i rumowy
2 łyżki spirytusu
Jaja sparzyć gorącą wodą.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości ze spirytusem (lepiej się utrze). W drugiej misie ubić białka na sztywno, dodać żółtka i dalej chwile ubijać. Ubite jajka dodać do utartego masła i dalej ucierać. Dodać po 1 kropli każdego z olejków.
Gotowy krem nakładać do upieczonych skorup orzeszków.
Tak naprawdę nadzienie do orzeszków możecie zrobić takie na jakie tylko macie ochotę :-)
uwielbiam te orzeszki , pamiętam je z czasów jak byłam malutka :DE niestety nigdy nie wiedziałam ja je zrobić .Teraz już wiem ! Dzieki wielkie na pewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie !
musze sobie zakupic taka foremke!
OdpowiedzUsuńTo prawda... smak dzieciństwa :) Marzę o nich i marzę. Może wreszcie w tym roku? :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zamówiłam foremke. Będą na niedzielę orzeszki! Dzięki za przepis. Wykorzystam. 😁
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i koniecznie daj znac jak wyszły! :)
UsuńMam pytanie czy maszynkę jest do piekarnika czy można ja użyć na palnik elektryczny
OdpowiedzUsuńMaszynke uzywam na palniku gazowym, mysle ze bez problemu mozna tez na elektrycznym
Usuńczy one się pieką z dziurkami w środku ?
OdpowiedzUsuńTo są połówki orzeszków. Smaży się je w specjalnej formie widocznej na zdjęciu. W taka połówkę wkłada się krem i przykrywa druga połówka ;)
UsuńKupiłam elektryczny opiekacz do orzeszków, za jednym razem 24 połówki :)
OdpowiedzUsuńNareszcie je mam, zastanawiam się nad słoną odsłoną orzeszków z innym farszem, tylko jakim??