Przepis na idealny pasztet z selera i pieczarek.
2 duże selery - starte na grubych oczkach
400 g pieczarek
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
szklanka wody
3 jajka
1,5 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Pokrojone pieczarki dusimy na patelni na oleju. Seler, cebule i czosnek ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w mikserze i dusimy w garnku na oleju. Dodajemy wodę i dusimy tak, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pieczarki i gotujemy tak, aż odparujemy całą wodę. Odstawiamy garnek do ostygnięcia. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Następnie dodajemy żółtka, zmielone płatki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do całej masy - delikatnie mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz