Często mamy problem co zrobić z zamrożonym mięsem z rosołu, w końcu ile można jeść krokiety czy pierogi :). Dziś dodaje przepis na kartacze właśnie z takim mięsem w środku. Szybki i bardzo prosty obiad.
Kartacze
1,2 kg ziemniaków - ugotować i przecisnąć przez praskę
2 duże ziemniaki - surowe zetrzeć na tarce
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 jajko
mięso z rosołu skręcić i doprawić solą i pieprzem (można dodać kapusty kwaszonej)
ok. 300g podgardla lub boczku
Ziemniaki ugotowane i surowe zagnieść z mąką i jajkiem. Kawałki masy ziemniaczanej rozpłaszczać w dłoniach, wkładać farsz i zlepiać w dość owalne kluski (dłonie moczyć w wodzie, aby ciasto się nie kleiło do rąk). Do osolonego wrzątku wkładać delikatnie kartacze i gotować 2-3 min od wypłynięcia. Pokrojone w kosteczkę podgardle lub boczek roztopić na patelni. Odcedzić kartacze i polać okrasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz