Amerykańskie pancakes zna chyba każdy i chyba każdemu smakują. W internecie jest mnóstwo przepisów, ale ja długo szukałam idealnego przepisu dla siebie. Te pancakes są miękkie, pulchne i lekko słodkie. Najbardziej lubię oczywiście z syropem klonowym, ale podaje je także z sezonowymi owocami, czekoladą, bitą śmietaną albo po prostu same.
Pancakes
/ok.10 placuszków/
1 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 jajko
1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
1/4 szklanki oliwy
Mąkę przesiać i połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jajko, jogurt, oliwę i zmiksować na gładką masę mikserem.
Patelnię najlepiej powlekaną rozgrzać z niewielką ilością oleju (później oleju już nie dodawać). Dużą łyżką wlać porcję ciasta i smażyć z obydwu stron.
Smacznego!
Moje idealne śniadanie, którego nigdy nie chce mi się zrobić;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń