wtorek, 16 września 2014

Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym


Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym to nic innego jak tzw. Burocorz. Jest to potrawa z regionu świętokrzyskiego, wpisana na listę produktów regionalnych. W czasie wojny i również po jej zakończeniu buraki cukrowe stanowiły podstawę wyżywienia rodzin wiejskich. Ciasto ma dość specyficzny smak i nie każdemu od razu posmakuje, ja osobiście go po prostu uwielbiam. Tradycyjnie burocorz powinien bardziej przypominać chlebek, ale mój dziadek zawsze piekł go jako ciasto, które jest bardzo podobne do zwykłego ciasta drożdżowego z kruszonką. Najlepiej smakuje posmarowane świeżym masłem i popijane mlekiem. Jeśli macie możliwość zdobycia gdzieś buraków cukrowych zachęcam to wypróbowania takiego specjału.






Składniki na zaczyn:
80 g drożdży
1 łyżka cukru
1/3 delikatnie ciepłego mleka
2 łyżki mąki
pół łyżeczki soli

Składniki na ciasto:
1 burak cukrowy, ugotowany i starty na tarce
1 kg mąki pszennej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny

Kruszonka
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła

Składniki kruszonki rozetrzeć w misce.


Do misy pokruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier, sól i mleko. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać startego zimnego buraka, mąkę, utarte żółtka z cukrem  i zagnieść. Margarynę rozpuścić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 45 min do uzyskania rumianego koloru. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz