piątek, 23 grudnia 2016

Keks świąteczny


Bardzo prosty przepis na keks świąteczny!

Keks świąteczny 
/składniki na dwie blachy keksówki/

3 szklanki mąki
1 i 1/3  szklanki cukru
250 g masła (rozpuścić wcześniej)
7 żółtek i 3 całe jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rodzynek
100 g migdałów
100 g kandyzowanych skórek z pomarańczy
100 g figi
olejek arakowy
szczypta soli

7 żółtek i całe jaja utrzeć mikserem z cukrem. Do tego wlać rozpuszczone masło i jeszcze ubijać. Dodać parę kropel olejku arakowego. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pokrojone bakalie. Blachę posmarować masłem, oprószyć bułką i wlać gotową masę. Piec w 170 stopniach około 1 godzinę do suchego patyczka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz