sobota, 17 września 2016

Sos pomidorowy na zimę - pycha!


Pyszny sos pomidorowy na zimę. Można stosować jako alternatywa zwykłego ketchupu, sos na kanapki, sos słodko-kwaśny do obiadu. Zastosowań tyle ile pomysłów. Koniecznie musicie wypróbować.



3 kg pomidorów obranych ze skóry
3 duże papryki
1 kg cebuli pokroić w kostkę
2 łyżki soli 

Wszystko włożyć do dużego garnka i gotować 2 godziny.

6 ząbków czosnku drobno posiekać
1 puszka ananasów pokroić w kostkę (sok zostawić na później!)
1 puszka kukurydzy
1/2 łyżki chilli
1 łyżka curry
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka pieprzu mielonego
2 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu

Wszystko dołożyć do pomidorów i dalej gotować 30 min.  

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać z sokiem z ananasa i wlać do masy pomidorowej. Gorące wlewać do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5 minut.

2 komentarze:

  1. Mam ochotę zrobić. Te pierwsze dwie godziny gotowania to bez przerw? czy wyłączać co jakiś czas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotować 2 godziny cały czas bez przerw :) koniecznie daj znać czy smakowało!

      Usuń