wtorek, 6 września 2016

Powidła śliwkowe


Na powidła najlepiej nadają się dojrzałe śliwki węgierki. Dzięki temu powidła będą bardziej słodkie i nie trzeba będzie ich dosładzać. Z 1kg śliwek otrzymamy 1 słoiczek (300ml) powideł dlatego warto wziąć sporą ilość węgierek.


Powidła śliwkowe
1 kg śliwek węgierek
cukier opcjonalnie
2 łyżki wody
łyżeczka octu

Śliwki umyć i wyciągnąć pestkę. Włożyć je do garnka, dodać wodę i ocet. Gotować na małym ogniu, bardzo często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły (im powidła gęstsze tym coraz częściej trzeba będzie mieszać).  1 kg śliwek gotuje się ok 1,5 godziny (powidła są gotowe gdy masa z łyżki spada płatami). Jeśli powidła są odpowiednio słodkie należy przełożyć je do czystych i suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem na 5 min.  Jeśli powidła nie są odpowiednio słodkie należy dosłodzić do smaku i dalej gotować aby ponownie zgęstniały ok. 30min. I tak samo przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.


1 komentarz: