środa, 31 sierpnia 2016

Krem raffaello


Kto nie lubi pralin raffaello? :) Nie wiem czy znajdzie się taka osoba! Ja osobiście najbardziej lubię sam krem, którego jest niestety nie wiele. Dlatego przygotowałam własny krem, który smakuje identycznie. Możemy użyć go do przełożenia tortu, do muffinek czy do ciastek orzeszków.


Krem raffaello
/ok. 500 ml/

150 g wiórków kokosowych
100 g białej czekolady
1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
100 g masła
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku

Wiórki kokosowe rozdrobnić blenderem tak, aż zrobią się lekko wilgotne.
 Masło, czekoladę i śmietanę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Dodać do wiórek i zmiksować. 
 Do masy dodać cukier puder i mleko w proszku. Miksować do uzyskania jednolitej masy.  Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Jeśli będzie rzadka dodać mleka w proszku, a jeśli za twarda to śmietanki. Przechowywać w lodówce.



6 komentarzy:

  1. O ludzie! To przepis na który czekałam bardzo długo. Jest super. :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... Taki krem można też wyjadać łyżeczką ;-)
    Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się, wyjadałabym prosto ze słoiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dlugo mozna przechowywac taki krem? Chcialabym przygotowac z nim orzeszki na swieta i nie wiem czy beda dobre po 2-3 tyg.

    OdpowiedzUsuń