wtorek, 10 maja 2016

Sałatka z pieca



Taką sałatkę często robię  np. na spotkania ze znajomymi. Przygotowuję wszystkie składniki, chowam do lodówki, a w trakcie imprezy wrzucam do piekarnika i podaje na ciepło. Znika w błyskawicznym tempie :)


Sałatka z pieca:
250 g makaronu świderki
2 kulki sera mozzarella
2 filety z kurczaka
1 nie duży brokuł
1 duży pomidor
1 mała cebula
przyprawa do kurczaka (np. gyros)
sól
olej do smażenia

Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Makaron ugotować al dente również w osolonej wodzie. Pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni. Przygotować sos czosnkowy: majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w miseczce.  Naczynie żaroodporne wyłożyć wszystkimi składnikami, polać sosem czosnkowym i na sam wierzch ułożyć pokrojony w plastry ser mozzarella. Piec w piekarniku do rozpuszczenia się sera. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz